Välkommen till Jolosällskapet

Jan Olof Olsson, Jolo, var mellan 1945 och 1974 journalist vid Dagens Nyheter. Under signaturen Jolo blev han en älskad kåsör, men skrev all möjlig slags journalistik. Jolo var också författare till ett fyrtiotal böcker. Man har talat om "iakttagaren Jolo" och då syftat på hans öga för udda men ändå karaktäristiska detaljer samt hans talang för litterär gestaltning. En specialitet var de kulturhistoriska skildringarna.

 

Jolosällskapet är ett litterärt samfund tillägnat Jan Olof Olsson (1920-74). Sällskapet bildades den 10 maj 1997 i syfte att främja intresset för och studiet av Jolos journalistik och författarskap genom samvaro, föredrag, resor och utgivning av skrifter.

 

Jolopriset delas ut sedan 2002. Tanken med priset på 10 000 kronor är att utmärka journalister/författare som med framgång verkar i Jolos anda, det vill säga förmedlar kunskap, nyfikenhet och förmåga att gripa ögonblicket i svansen. Pristagaren utses av en jury som tillsätts av styrelsen.

 

Welcome to Jolosällskapet

For a short presentation of writer and journalist Jan Olof Olsson – Jolo, more  
 

Jolovänner,välkomna att ta del av en ny Jolo-bok 2017:
Vägen till Sarajevo

4 maj i Uppsala och 9 maj  på Lidingö hade Jolosällskapet glädjen att släppa den nya boken med Jolos kåserier, reportage och historiska essäer – som alla handlar om Balkan.
·     En man som hade spelat fotboll med Sarajevo-mördaren Gavrilo Princip.
·     En bosnisk bondkvinna som ville prata om Dag Hammarskjöld.
·     En striptease-dansös som vräkte i sig wienerschnitzel.
·     Stolta Tito-partisaner och ett svenskt par på desperat solsemester vid Adriatiska havet.
Jan Olof Olsson mötte dem våren 1963, då han tillsammans med DN-fotografen Roland Janson reste genom Jugoslavien i en hyrd Mercedes 180.
De sökte spår efter första världskrigets utbrott 1914. Men de njöt också av lugnet vid den gamla bron i Mostar, gick på opera i Ljubljana, strosade i romerska ruiner i Split, beundrade Dalmatiens kvinnor och fascinerades av en kultur som var fjärran från den folkhems-svenska.
Boken på 192 sidor innehåller även en lång rad fotografier från reportageresan.
Torsdagen den 4 maj kl 18.00 i Drottninggatans Bokhandel i Uppsala, berättade bokens redaktör Johan Erséus om boken och Jolos resor.
Tisdagen den 9 maj kl 19.00 på Akademibokhandeln i Lidingö Centrum medverkade förutom Johan Erséus journalisten Jan Sandquist, ordförande i Bibliotekets vänner på Lidingö och f d kollega med Jolo på Dagens Nyheter.
Medlemmar kan beställa boken per post, 1 ex till priset 145 kronor inklusive porto och 2 ex till priset 245 kronor inklusive porto.
Beställningen sker genom att betala in aktuellt belopp på Jolosällskapets Plusgirokonto
43 06 67 - 6. Glöm inte att ange ditt namn och postadress på beställningen.
 
Jolosällskapets styrelse
Anders Sandström
070-630 63 20

Bli medlem du också!

Aktuellt

Ny e-postadress till Jolosällskapet:
sandstrom.olle@telia.com

Ny intressant resa hösten 2018
Logga in som medlem och se!

2018 års Jolopris
Cecilia Hagen


 

Juryns motivering:
"2018 års Jolopris tilldelas journalisten och författaren Cecilia Hagen. Med nyfikenhet på det mänskliga närmar hon sig såväl personer i nyhetsflödet som brittiska kungligheter och kvinnor ur historien - som de osannolika systrarna Mitford. I sina texter rör sig Cecilia Hagen med lätthet mellan nuet och det förflutna, mellan det yttre och det inre hos sig själv och andra.

De avväpnande frågorna i hennes personporträtt får människor att öppna sig. Hennes krönikor i Expressen är skrivna med humor och självdistans. Det är småprat med sälta - som förr hette kåserier - och Cecilia Hagen tillhör de sällsynta skribenter som behärskar genren till fullo.
"

Läs Cecilias tal vid prisutdelningen!

Jolos stil

Tisdagen den 9 februari 2016 diskuterades Jolos stil, dvs sätt att skriva, av Stephen Farran-Lee, Niklas Rådström, Vibeke Olsson, Johan Erséus och Kristian Wedel inför 45 medlemar.


Hör gärna på ljudupptagningen som Hanne Fokdal Barnekow tog här nedan.