Anne Marie Rådström avliden

Jolosällskapet sörjer sin vän och hedersledamot Anne Marie Rådström som avlidit i sitt 95:e år.

Anne Marie tillhörde en av förgrundspersonerna vid bildandet av Sällskapet och var dess första sekreterare.
Anne Marie var personligen vän med Jolo och samarbetade med honom under sin tid som chef för Parkteatern. Hon berättade nyligen i Sällskapets antologi "Så minns vi Jolo" om alla turer kring Jan Olof Olssons och regissören Pi Linds politisk pjäs "Karl Svenssons underbara öden".

Anne Marie var en mycket positiv kraft i styrelsen och en tillskyndare av att instifta ett årligt Jolopris. Anne Marie  deltog sista gången vid årsmötet när Ulrika  Knutsson mottog 2010 års pris.

Våra tankar går till sonen Niklas och hans familj.

för Jolosällskapet// Anders Sandström, ordförande

Bengt Lagerkvist har gått bort

Bengt tillhörde initiativtagarna till Jolosällskapet och var styrelseledamot sedan ett tiotal år. Bengt, som i decennier varit en ledande kraft inom TV-teatern och folkbildat tittarna i oräkneliga konstprogram, var alltid en pådrivande kraft i styrelsearbetet och ansvarade för en rad föreningsmöten.

 

Med sin erfarenhet som personlig vän till Jan Olof Olsson bidrog han inte minst till att levandegöra Jolo för oss medlemmar.

Bengt ledde flera stadsvandringar i Stockholm, ibland tillsammans med Söderbergsällskapet. Bengt var också Jolosällskapets mästerlige konstguide på olika konstmuseer vid Sällskapets återkommande resor i Jolos fotspår. Alla deltagare minns när vi stannade inför Leonardo da Vincis Damen med hermelin på Czartoryskimuseet i Krakow eller då Bengt på sitt suveräna och fasta sätt ledde oss på Tate Modern under besöket i London.

 

Sista tillfället Bengt medverkade i Sällskapet var häromåret, vid en programkväll om TV-serien "Någonstans i Sverige" – då han berättade hur han hade bett Jolo att skriva manuset, och hur det hade gått till under inspelningen uppe i Tornedalen. Bengt hade med sig skådespelaren Per Waldvik, som spelade rollfiguren Morsgrisen, och tillsammans gav de en oförglömlig bild av hur den folkkära TV-serien skapades.

 

Jolosällskapet saknar en god vän och våra tankar går till Bengts familj.

 

Anders Sandströmi

ordförande

 

Johan följer i Jolos spår

Styrelsemedlemmen i Jolosällskapet, Johan Erséus, får årets Bernspris som Årets Stockholmsskildrare. Jolo erhöll detta pris 1973.

 

"Författaren och journalisten Johan Erséus tilldelas årets Bernspris. Han får det för att han "i sitt arbete - med respekt för historisk exakthet och med känsla för fotografiet som konstform - väcker liv i ett Stockholm som är borta men som nyss var vardag och fest för en miljon människor", som motiveringen lyder. Erséus senaste bok "1912 Solskens-olympiaden" kom ut tidigare i år.

 

Berns-priset instiftades 1963. Pristagaren utses av Svenska Pen-klubbens styrelse. Bland tidigare vinnare finns bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011)."

(svd.se 2012-12-06)

Bengt Lagerkvist, Johan Erséus och Anders Sandström vid invigningen (foto Yvonne Wetterling). Bengt Lagerkvist, Johan Erséus och Anders Sandström vid invigningen (foto Yvonne Wetterling).

Kungsgatan 100 år 24 november 2011

Måndagen den 31 oktober 2011 släpptes Johan Erséus bok "Kungsgatan 100 år" samtidigt som en fotoutställning med samma namn invigdes på Konserthuset. Utställningen visades till och med den 13 november.

 

Johan Erséus, Stockholms- och Jolokännare, och även styrelsemedlem i Jolosällskapet, säger i en kommentar till varför boken skrevs: "Någon måste ju avsluta det Jolo påbörjade 1961".

Vibeke Olsson (foto Ulla Montan)

Ytterligare en av sällskapets medlemmar har kommit ut med en ny bok under hösten: Vibeke Olsson lanserade den 27 oktober 2011 den tredje delen i den s.k. sågverkssviten; "Sågspån och eld" på Libris förlag.

 

Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet, skrev den 18 november 2011 om sviten: "... ett stycke genuin arbetarhistoria som förtjänar att bli klassisk."