Foto: Willy Svan Foto: Willy Svan

Jolosällskapets årsmöte 2 april 2022

Kriget i Ukraina ställde tyvärr till det för programmet på Jolosällskapets årsmöte på lördagen.

Årets Jolopristagare – DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén – som skulle fått sitt pris befann sig i sitt hem i S:t Petersburg utan möjlighet att ta sig till Sverige. Tåget därifrån till Helsingfors hade slutat gå. Hon beklagade att hon inte kunde vara med, men hoppas kunna komma till Jolosällskapet senare under våren och hade enligt sällskapets ordförande tillagt att hon älskar Jolo.
 
I stället fick vi i lördags fira att Jolosällskapet fyller 25 år. Med en beundransvärd snabb insats fick vi ett nytt program. Tack för det.
Johan Erséus, en inspirerande och Jolo-kunnig styrelseledamot, gav en härlig berättelse om några av Jolos besök på herrklubbar i London och Stockholm. Klubbar där det finns klädkod som det måste ha varit ett nöje för Jolo att efterkomma. I hans garderob hängde 35 kostymer, många av dem skräddarsydde, att välja på. Alla plagg hade sin historia och var noggrant listade. Jolos almanacker ger en insyn i hans speciella förhållande till kläder, där höll han styr på när de blev använd, också de många klädbyten ibland inom loppet av en dag är noterat tillsammans med andra av dagens val och iakttagelser.
Almanackerna är en underbar dokumentation av Jolos vardag och oerhörda omsorg med detaljerna. Jolosällskapet hade tur att förvärva sig några av de små böckerna tillsammans med annat privat Jolo-material vid en auktion för ett par år sedan.
Flera av Jolos besök på herrklubbar finns i hans böcker. Johan Erséus hade valt ett par av dem, och de överraskande ”joloska” poänger gav årsmötet flera goda skratt.
Men inte nog med det – årsmötet fick också se dokumentation för att sällskapet i alla år gör vad det kan för att resa och gå i Jolos fotspår. Johan Erséus hade med bidrag från flera ledamöter satt ihop ett bildspel från ett litet urval av sällskapets många resor till städer som Köpenhamn, Istanbul, Dublin och Krakow.

Hanne Fokdal Barnekow

Program 2022
10 maj: Lidingö kyrkogård/Ansgarskyrkan, kransnedläggelse vid graven och föredrag, se ovan!
21-22 maj: Bokhelg Stockholms Stadsmuseum
24 maj: Föreningsmöte med Jolopristagaren kl 18, Nätgränd, Stockholm. Se ovan!
okotober/november: Medlemsmöte. Eventuellt samarrangemang med Alf Henriksson-sällskapet
15-18 september: Resa till Göteborg och Skagen. Se "Våra resor" -> "Göteborg och Skagen 2022"

Foto: Torbjörn Suneson Foto: Torbjörn Suneson

100-årsfirande med lite extra, 10 maj 2022
Jolo skulle ha fyllt 100 år för två år sedan, vårt firande fick dock vänta, av kända skäl.
Nu har vi dock äntligen genomfört en kransnedläggelse vid Jolos grav och fått höra Vibeke tala om sin far.
Se Gunnar Hedins referat här!

Hanne Fokdal Barnekow, Johan Erséus vid bokbordet Hanne Fokdal Barnekow, Johan Erséus vid bokbordet

Höstprogram 2021.

  • 28-29 augusti. Stockholms stadsmuseums bokhelg. När ni läser detta har denna aktivitet redan genomförts. Jolosällskapet deltog med bokbord båda dagarna. Johan Erséus höll ett anförande om Jolo på söndagen.
     
  • 14 september. Stadsvandring i Jolos fotspår. Under ledning av Johan Erséus. Genomfördes i god ordning med nöjda deltagare.
  • 2 oktober. Medlemsmöte på Nätgränd 3, kl 18.00 med utdelning av Jolopriset 2020. Pristagaren Johanna Frändén kom till föreningslokalen och höll ett fängslande tacktal. Se mer information på Jolopriset -> Tidigare Pristagare!
  • 23 november. Medlemsmöte på Nätgränd 3, kl 18.00 med utdelning av Jolopriset 2021. Pristagaren Kristian Wedel kom till föreningslokalen - se ovan!

Jolovänner,
Styrelsen har måndagen den 23 augusti sammanträtt digitalt, på Teams. Det hoppas vi slippa i fortsättningen och har planerat för en höst då vi med försiktighet ska kunna ses i verkliga livet. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eventuella programändringar meddelas på  Jolosällskapets hemsida www.jolosallskapet.se, dvs här.
Vår första medlemsaktivitet i höst blir en stadsvandring i Jolos och Johan Erséus fotspår i Birkastan i Stockholm tisdagen den 14 september. Därefter ska vi dela ut såväl 2020 års som 2021 års Jolopris, innan vi går in i ett nytt verksamhetsår, som vi hoppas ska innebära att vi också kan återuppta våra populära resor.

Från Styrelsen augusti 2021

2021

Jolos och Margaretas gravsten i utomhuskolumbariet, Lidingö kyrkogård, renoverades sommaren 2021:

2020 - pandemiår

På grund av pandemien har extern aktivitet för Jolosällskapet fått gå på sparlåga under 2020 och vi har skjutit på 100-årsfirandet, resor och möten till innevarande år - om möjlighet gives. Planering för detta sker i närtid.
Trots  covid-19 firade Jolosällskapet 2020 hundraårsminnet av Jan Olof Olssons födelse med att ge ut boken "Jolo i våra hjärtan" av Lennart Svedin.

2019
Jolos kostym (en av de 29) på Nordiska museet!
Fram till 20/3 2020 pågick utställningen "British så in i Norden" på Nordiska Museet i Stockholm och naturligtvis fanns anglofilen Jolo representerad!
Vilken av de 29 kostymerna som var utställd är för närvarande en fråga under utredning (se vidare "Mannen med de 29 kostymerna", skrift nr 2 i Jolosällskapets bokserie).
Jolosällskapet gjorde ett uppskattat besök där den 7 maj 2019.

I mittbilden syns museivärden Malin Wahl och intendent Leif Wallin, en av utställningens skapare. De gav vårt besök ett högt mervärde - tack till båda!
Fotograf: Willy Svahn
 

2014
6 februari: Boksläpp för "Så minns vi Jolo" på Drottninggatans bokhandel i Uppsala.
8 maj: Så minns vi Jolo, Plats Ansgarskyrkan, Lidingö
10 juni: Picknick i Jolos trädgård, Lidingö
4-8 september: Resa till Helsingfors

2013
23 mars:Årsmöte i Stockholm

21 maj: Picknick i Jolos trädgård. Johan Erséus kåserade om Mannen med de 29 kostymerna ochgarderoben där dessa förvarades visades upp.  Dessutom förevisades en installation i projektet Ljusur, där två ljusdesigners komponerat ett ljusur med motiv från Jolos favoritblomma: Rallarrosen.

2012

10 mars: Årsmöte i Stockholm med utdelning av Jolopriset

 

Den 25 maj firade föreningen sitt 15-årsjubileum med att inviga Jolos bänk vid Kvarnens hållplats på Lidingö. Bänken är sponsrad av Jolosällskapet i samarbete med Lidingö stad. Läs Lidingösidans reportage den 24/5 2012.

Därefter följde sedvanlig picknick i Jolos trädgård på Åkervägen.

 

20-23 september: Årets Joloresa som gick till Flandern. I resan deltog 34 medlemmar. Flandern och västfronten var huvudmålen men vi besökte även Bryssel, Waterloo, Brygge och Antwerpen.

 

Den 5 december talade Per-Olof Swartz om Herman Bang och hans journalistik. Läs föredraget här.

2011

18 januari: "Jolo som TV-reporter". Christer Barnekow visade 2 Jolofilmer ur SVT:s arkiv; "Då var det 1939" och "Lösnummer"

 

26 mars: Årsmöte i Stockholm med utdelning av Jolopriset 2011

 

17 maj: Picknick i Jolos trädgård. Författaren och journalisten Mats Gellerfelt inleder med "Jolo - vandrare genom stad och värld. Om den främste av svenska litterära flanörer." Läs Gunnar Hedins referat 

 

20-22 maj: Skåne i Jolos spår. Ett 30-tal medlemmar deltog i en rundresa i Jolos Skåne. Bland annat besökte vi Jolos sommarhus vid kanten av Hallandsåsen.

 

27 september: Medlemsmöte, ett drygt trettiotal medlemmar träffades för att lyssna på Bengt Lagerkvist som talade om SVT-serien "Någonstans i Sverige", som han regisserade 1973. Bengt bad Jolo skriva manus om beredskapsåren, vilket blev inledningen till en intensiv men kort vänskap eftersom Jolo avled redan våren därpå. I samtalet deltog också en av skådespelarna från "Någonstans i Sverige", Per Waldvik som spelade "Morsgrisen". Han och Bengt berättade livfullt om inspelningen i Tornedalen, där Jolo älskade att agera officer och hela filmteamet sprang runt och sköt med ärtrör på hotellet... 

 

6-10 oktober: 30 medlemmar reste ner till Bosporen i Jolos fotspår

2010

13 mars: Årsmöte i Stockholm.

20 april: Jolovandring på Söder ledd av Bengt Lagerkvist

27 maj: Picknick i Jolos trädgård. Vibeke Olsson berättade om Jolanta - dvs Jolo och Margareta.

Oktober: En resa till Tallinn i Jolos fotspår

25 september: Föredrag av Klas-Göran Karlsson "Hur står sig Jolo som skildrare av S:t Petersburg och Ryssland?" Läs Gunnar Hedins referat.

2009

29 april: Bengt Lagerkvist ledde vandring till hus som Jolo skrivit om eller aldrig hann skriva om...

26 maj: Picknick i Jolos trädgård. Vibeke Olsson höll föredrag "Åkervägen och jag".

15-18 oktober: I Jolos fotspår till München

2008

27 maj: Picknick i Jolos trädgård. Samtal om Jolos London med bl.a. Christoffer Barnekow.

18-21 september: London i Jolos fotspår

4 november: Johan Engström höll föredrag om Reval-Petrograd, 1:a världskriget i Jolos fotspår.

 

2007

22-25 mars: Krakow i Jolos fotspår.

Torgny Neveus skrev en artikel i Upsala Nya Tidning om resan: Krockar i förändrat Krakow

24 maj: Picknick i Jolos trädgård. Johan Erseus lanserade sin bok "Allsvensk idyll"

20 november: Anders Sundelin: "Jolo som reporter". Läs Gunnar Hedins referat

2006

18 maj: Picknick i Jolos trädgård där Vibeke Olsson berättade om sina föräldrar. Dessförinnan kransnedläggelse vid Jolos och Margaretas grav.

Läs gärna Jan Sjöbergs referat i tidningen Metro 19 maj. 

18 september: "På strövtåg med Jolo i Stockholm", Per Wästberg föreläste

28 november: Forum för levande historia och guidad visning av "Sverige och förintelsen". Göran Leth talade om "Jolo och andra världskriget".

2003

24 november: Torsten Ekbom talade om Jolos revir - tankar kring Jolos författarskap. Läs Gunnar Hedins referat.

Vibecke Olsson och Mats Gellerfelt i Jolos trädgård (foto: Kerstin Nylander)
Vibeke Olsson tillsammans med nuvarande ägaren till Jolos sommarhus vid kanten av Hallandsåsen (foto Kerstin Nylander)
Per Waldvik och Bengt Lagerkvist berättar om inspelningen av "Någonstans i Sverige" den 27/9 2011. (Foto: Anders Sandström)